Vlagyimir Grigorij
1. szintû / 5 pont
Szovjet katona
Szovjet tiszt.Harcolt az els? vil?gh?bor?ban a c?ri hadsereg tizedese k?nt.
|
Post by Vlagyimir Grigorij on Dec 17, 2007 0:30:09 GMT 2
Stefan!
Én nem a németek tökéletlenségérõl beszélek hiszen ha a németek alkottak valamit az nagyon precíz és kidolgozot volt.Csak a hirtlen orosz ellenes kirohanásod és az orosz hadviselés lebecsülése dühitett fel..Ha valamiben megbántottalak bocsánat csaka tudatlanság engem nagyon zavar..
|
|
|
Post by Karl Kruegger on Mar 4, 2008 19:36:00 GMT 2
Az én kedvencem ROMMEL...! Szerintem a legtisztább fejű német volt az egész háborúban és tökéletes taktikai érzékkel rendelkezett! Megbecsülendő!
|
|
Franz Müller
2. szintû / 8 pont
N?met katona
Felder?t? a Das Reich p?nc?los ezred?ben
|
Post by Franz Müller on Mar 31, 2008 17:55:09 GMT 2
A kedvenc kulcsfigurám Rommel ő hadvezérként szinte a lehetetlent is elérte. Szinte veszteség nélkül áthatolt a Maginot vonalon, átrohant Francia országon. Afrikában több vezért is leiskolázott, megverte a mindennel ellátott angol hadsereget két roszul felszerelt német hadosztályal és a gyenge olaszokkal. Kidolgozta a partraszállás visszaverésének módját, fegyorsította az Atlanti fal építését és javított is rajta.
|
|
|
Post by Adolf Hitler on Apr 1, 2008 6:21:04 GMT 2
Nem volt rossz fejű, de hát német.
Minden tréfát félre téve, /bár boldonod napja van / azért ő is megbukott.
|
|
Franz Müller
2. szintû / 8 pont
N?met katona
Felder?t? a Das Reich p?nc?los ezred?ben
|
Post by Franz Müller on Apr 8, 2008 14:51:50 GMT 2
Bár német de sosem volt a nácipárt tagja, az 1. vh utánis megmaradt a katonaság melett, míg mások sorra elhagyták a legyengített katonaságot. Jó kiképzővolt. Könyveket írt, ami ma-is oktatási tananyag a világ seregeiben.
Bár nem volt egy angyal mégis jobb volt a többi tábornoknál. //lásd: hadifoglyokkal való bánásmód //
|
|
|
Post by blitzkriegmc on Apr 22, 2008 19:04:29 GMT 2
Üdv! Még új vagyok ezen a honlapon, még sajna karakterem sincs, de dolgozom rajta:D (ami késik nem múlik)
Az én egyik favoritom a háború borzalmaiban Otto Skorzeny! Kiváló Mber volt, értette a dolgát.
|
|
|
Post by Kevin Morgan on May 7, 2008 19:49:02 GMT 2
Bár nekem még nem fogadták el az előtörténetem,(azthiszem) de azért én is kiveszem a részem!A kedvenceim Wittman, Dimitrij Lavrinyenko, Erich Hartmann és a 2. vh legerdményesebb orosz mesterlövésze (nem jut eszembe a neve ) És a tankosok figyelmébe ajánlanám, hogy egy mocsaras területen rejtőzködő orosz KV-2- es tank több mint egy napig tartott fel egy egész német hadosztályt (!).
|
|
Kurt Wagen
2. szintû / 8 pont
N?met katona
L?gideszantos tizedes
|
Post by Kurt Wagen on May 13, 2008 16:32:32 GMT 2
Nekem is az egyik a többiek által említett Rommel, mert remek tábornok volt. Trockij volt aki szembeszállt Sztálinnal és nekem ez nagyon szimpatikussá teszi. Később Dzsugasvili megölette Mexikóban.
|
|
Stefan Shröll
2. szintû / 8 pont
N?met katona
N?met z?szl?s(standartenoberjunker)
|
Post by Stefan Shröll on May 13, 2008 18:28:51 GMT 2
Szerintem a Führer, de Sztálin is remek vágású és jó gondolkodású ember volt.
|
|
|
Post by Winston Churchill on May 13, 2008 18:55:06 GMT 2
Talán senkit nem lepek meg, ha én Churchillre dobom a voksom...
|
|
|
Post by Scharlotte von Schwendner on May 13, 2008 20:22:34 GMT 2
Az ÉN kedvenc kulcsfigurám a baloldali katona a harmadik sorban abban a században, mert oszlopos tagja volt annak a hadseregnek és részt vett abban a fontos akcióban. És most szeretném, ha ezen vitáznátok egy darabig. Elöre is köszi!
|
|
|
Post by Sir Stewart Menzies on May 13, 2008 22:15:22 GMT 2
Szeretném jelezni, hogy több komolyságot kérek a témában. Köszönöm...
|
|
|
Post by Scharlotte von Schwendner on May 14, 2008 14:02:46 GMT 2
Meglesz Sir! Kedvencem Adolf Hitler.
U.I.: Én azt hittem ez a topic azért nyilt, hogy elmondják a tagok a szabad szólás szabadsággal élve, következmények nélkül a kedvenc kulcsfigurájuk nevét, és röviden miért kedvelik öket. Ezzel szemben itt egymás véleményének szapulása dominál nacionalista és rasszista hajlamokkal övezve. Köszönöm!
|
|
|
Post by Sir Stewart Menzies on May 14, 2008 15:13:43 GMT 2
Háborúban kedvenc. Igen érdekes egyébként a téma. Azon gondolkodtam el, hogy hány igazi kulcsfigurája is lehetett. Ha csak egyet számolunk, akkor is Adolf Hitler lenne. Mert ha eltekintünk az ideológiáktól, akkor meglátjuk, hogy képes volt feltüzelni egy hamvaiban parázsló népet. Ha ő nincs, akkor a többiek sem emelkedhettek volna fel. Ilyen esetekre szoktam volt mondani, hogy ha nincs Hannibál, ma nem ismernénk Scipio nevét sem talán...
|
|
Jens Zuchman
2. szintû / 8 pont
N?met katona
N?met harckocsi l?v?sz egy Pz 2.-en
|
Post by Jens Zuchman on Jun 20, 2008 17:39:22 GMT 2
Nekem Otto Skorzeny. Csak pl.Mussolini kiszabadítása, Magyarország benttartása a háborúban.
Rommel a legjobb hadvezér. Mindenkit leiskolázott csak a gestapo a halálba kergette.
Igaz ez nem egy személy de a Hitlerjugend hadosztály mert a végsõkig kitartottak.
És az oroszok teknikája a háború elején lehet hogy egy kicsit ,,gagyi,, volt de a végén már felülmúltak akárkit.
|
|
|
Post by guderian on Jun 20, 2008 18:51:50 GMT 2
Heinz Guderian, szerintem nem is kell nagyon magyaráznom. Talán a legmodernebb felfogású hadvezér a második világháborúban.
Az SS Hitlerjugend egy elvetemült dolog volt. Tizenéves gyerekeket áldoztak fel értelmetlenül, egy már régen elbukott háborúban. Egy olyan eszméért áldozták az életüket, amirõl azt sem tudták igazán mi az. Én ezt szégyenletesnek tartom, majdnem akkora bûn mint a fajirtások.
|
|
Jens Zuchman
2. szintû / 8 pont
N?met katona
N?met harckocsi l?v?sz egy Pz 2.-en
|
Post by Jens Zuchman on Jun 21, 2008 19:56:42 GMT 2
Az egy dolog hogy a bûn feláldozni gyermekeket egy bukott háborúban. Nem is azért tisztelem õket. Azokért a csatákért amelyekben fanatizmussal, elszántságal vívtak megy a töbszörös túlerõ ellen. Caenrõl hallott már Heinz. Remélem ezt nem veszed sértésnek. Nem annak száltam.
|
|
|
Post by guderian on Jun 24, 2008 16:24:05 GMT 2
Látom sikeresen félreértelmezted az elõbbi hsz-em. A te kedvedért átfogalmazom és leírom valamivel részletesebben. Tehát: Az SS Hitlerjugend egy agymosott tizenéves kölykökbõl álló csapat volt. Az alakulat vezetõi na és persze Adolf bácsi ehhez is értettek: fanatizálás, becsapás, gyakorlatilag agymosás. Akármennyire is küzdöttek ezek a szegény, nyomorult ördögök semmiképp sem tudom tisztelni õket, legfeljebb szánni. A háború nem nõknek és gyerekeknek való. Sõt... még férfiaknak se. Másrészrõl megvizsgálva a dolgot: SS. Ez miatt sem tudom õket tisztelni. Most nem akarom felsorolni az SS alakulatok emberiség elleni bûneit, gondolom mindenki ismer jópárat belõlük. Legalábbis ez szerintem alapmûveltség. Nos remélem mostmár érthetõvé vált, mit is kifogásolok az SS Hitlerjugendbe. Ui.: És nem. Még sosem hallottam Caenrõl. Eljöttem egy 2. világháborúval foglalkozó fórumra km-nek úgy, hogy semmit nem tudok a témáról...
|
|
Thomas Meyer
2. szintû / 8 pont
N?met tiszt
Thomas Meyer SS Untersturmf?hrer, SS.VT-Standarte Deutschland, Aufklarung-Abteilung
|
Post by Thomas Meyer on Jun 28, 2008 2:02:38 GMT 2
Na akkor én is belekotyogok egy kicsit.
Sztálin: a jó gondolkodású emberről más jut eszembe. Ő inkább egy ravasz, pszichopata bűnöző volt, közelebbről nézve egy felkapaszkodott grúz vonatrabló bandita. Sacc per kb 100-130 millió ember haláláért közvetve és közvetlen felelős antiszociális szörnyeteg. És ezzel nem azt mondom, hogy Hitler jobb volt, bár ha a topic témájánál maradunk, akkor valóban kulcsfigurák voltak mindketten
Rommel: Rommelt én mind katonaként, mind emberként nagyra tartom. Churchill nagyon eltalálta a jellemzését: "Egy a háború vérzivatarából kiemelkedő nagy hadvezér." Igazán az tette naggyá, hogy abban a háborúban, ahol emberek millióinak értékrendje torzult el, ő mégis megtudta őrizni azokat az értékeket, amik a háború végeztével megint normák lettek. Az, hogy ezt megfejelve még egy stratégiai géniusz is volt, az csak hab a tortán. Gondolom kiviláglik, hogy nekem is az egyik példaképem.
Monty: Bár nem szoktam kétségbevonni az angolok zsebéből előhúzott borotvaéles penge érdemeit, mert teljesítette feladatát és mély sebeket vágott a németek testén, de azért meg kell említeni egy-két dolgot. Mindannyiunk kedves Montyja igazából egyvalamit tett hozzá a szövetséges hadviseléshez. Ki tudta használni azt az erőfölényt, amit előtte impotens tábornokok sora nem. Tudott gazdálkodni és élni azzal az irdatlan hadi potenciállal, amivel Amerika megajándékozta a hős britteket. Akkoriban ez is teljesítmény volt, mert végülis ő húzta ki az angolokat a slamasztikából, de azt nem szeretem, ha egy lapon említik egy Rommellel.
Otto Skorzeny: Hmmm. Hát, hogy mennyire jó ember volt, azt nem tudom, de vannak kétségeim a moralitásáról. Ami viszont igaz, hogy kiválló katona volt. Nem keresett kibúvót, egyszerűen elvégezte azt amit Führere parancsolt neki. Méghozzá olyan precizitással és fantáziával, hogy az szerintem még a mai kommandók felé is példaértékű.
tank ászok: valaki említette ilyen témában Meyert. Gondolom Kurt Meyerről volt szó. Na ő kifejezetten nem tank ász volt. A háború nagy részében felderítő volt, aztán szépen lassan a 12.SS Hitlerjugend hadosztályparancsnokává avanzsálódott. Szóval nem hiszem, hogy nagyon sok időt töltött volna T-34-esek kilövésével. Itt megemlíthetjük tényleg Wittmann-t, mint egy tényleg tehetséges tankparancsnokot és a német propaganda egyik legnagyobb fegyverét, ami kulcsszereplővé teszi. De ott van Ernst Barkmann, vagy Otto Carius is. Vagy Röder.
pilóták: Galland nem volt rossz pilóta, hiszen tekintélyes, 100 feletti légigyőzelemmel büszkélkedhetett, de őt is inkább a propaganda kapta fel. Bár bele se merek gondolni, hogy milyen hírverést kapott volna egy szövetséges pilóta, ha ennyi német gépet lő le. Szerintem minimum megválasztják amerikában elnöknek. Szóval arra szeretnék utalni, hogy Galland a Luftwafféban az ászok között az erős középmezőnyben volt. Ez azért elárul valamit. Szóval én is inkább Hartmann, Mölders, Nowotny párti vagyok, meg persze Marseille se maradhat ki a sorból. Viszont az abszolút első helyen nálam egy másik pilóta áll. Az aki talán a legnagyobb veszteséget okozta egymaga az ellenségnek a háború alatt ( na jó kivéve az enola gay személyzetét ). Ő pedig Hans Ulrich Rudel, aki több mint 500 tankot, többször ennyi más járművet, 77 partraszálló járművet, két csatahajót és 9 repülőt semmisített meg pályafutása alatt. Emellett ő rendelkezett a háború alatt kiadott legmagasabb katonai kitüntetéssel, amit rajta kívül senki nem kapott meg. Sztálin pedig személyesen tűzött ki vérdíjat a fejére. Ennyit arról, hogy a stuka egy kiöregedett gép.
Guderiannak: Bár én SS-párti vagyok, de tisztában vagyok a hátterével. Én is elítélem azt az eszmét, ami az SS-t és sok millió más embert vágóhídra küldött. Engem is gyakran félreértenek és antiszemitának, "náci"-nak bélyegeznek, mert becsülöm a Waffen-SS-t. Itt hangsúlyozom, hogy WAFFEN-SS. Én személy szerint azt az elkötelezettséget, bátorságot ami már néha fanatizmusba ment át, azt az odaadást, önfeláldozást, bajtársiasságot, keménységet, profizmust tisztelem bennük, amivel például a Wehrmacht nagy részének megbecsülését is kivívták a háború alatt. Szóval itt most nem arról beszélünk, hogy ezek a fiatal katonák milyen hazug és csalfa, illúziókat kergető eszmék, nemzeti elkeseredettséget kihasználó provokátorok hatására kerültek abba a vértengerbe, ami ilyen híressé (hírhedté) tette őket, hanem azokat az eredményeket ismerjük el, amit azokban az időkben tiszta hittel véghez vittek. És igazad van abban is, hogy nincs bocsánat a háborús bűntettekre. Szinte minden SS hadosztály becsületén éktelenkedik egy vérfolt. Malmedy, Oradour stb. Csak ezt ne ítélje meg senki egyoldalúan. És azt is be kell látni, hogy ahol háború van, ott kegyetlenség is van. És nekem személy szerint azt nehéz lenyelnem, hogy pont azok dobálják kővel az SS emlékét, akik fikarcnyit sem jobbak. Amerikai nyílt parancsba volt foglalva, hogy nem ejtenek foglyokat X időn belül. Az oroszok kegyetlenségéről nem kell mesélni, tele van vele a történelemkönyv és szinte a barbarizmus határát súrolja. A francia ellenállás gerinctelensége, patkánysága is elhomályosul, amikor saját maguk beszélnek a saját hőstetteikről. Erről csak ennyit szerettem volna mondani.
Tankvita: Nézzünk tényeket. Ha az optimális tankot keressük, akkor egyértelmű, hogy a T-34 viszi a pálmát. Hozzá kell tenni, hogy én német párti vagyok, ha haditechnikáról van szó, de próbálok reálisan gondolkozni. Való igaz, hogy a T-34 teljesítette a három alapvető követelményt a legjobban. És ezek mellett megbízható volt, és irdatlan mennyiséget készítettek belőle. Ezeknek az együttese végül lemosta a németeket. A tigris mindenkiből kivált valami érzelmet. Általában az abszolút erőt testesíti meg. A lopva közelítő halált, esetleg magasztosságot, hatalmas erőfölényt. Tény, hogy megvoltak a gyengéi, de nem hiába lett mégis ilyen eredményes annak ellenére, hogy mennyi hibája volt. A legénységével együtt lett legenda. És nem hiába félték annyira. Lehet, hogy hátulról ki lehetett lőni, bár az én adataim szerint az sem volt olyan egyszerű. Viszont ahhoz a háta mögé kellett osonni. És nem lettem volna annak a helyében, akinek ez volt a feladata. A shermanról nem szeretnék túl sokat szólni. Végülis egy szóval le lehet írni: golyófogó. Egy mozgékony nagy számban legyártott modell, aminek kritikán aluli a páncélzata, a fegyverzete és van egy hátránya. Úgy ég mint a csillagszóró, ha eltalálják. A KV-2-es meg elbújhat a mocsárba, mert odavaló. Ha a tigris impotens páncélos, akkor a KV-2-re nem találok kifejezést. Végkövetkeztetésként azért nem kell egyből elájulni a német tankszörnyektől, de azért el kell ismerni, hogy a németek ha acélba bújtatott gyilkológépet kell alkotni, akkor jó munkát végeznek.
Guderianról tényleg nem kell sokmindent elmondani. Aki ismeri a munkásságát, az tiszteli is. Ő is meghaladta a korát a gondolkozásmódjával, de ezt még sok más tábornokról el lehet mondani. Mannstein, Hoth, Kempf, Mannteufel, Paulus, Hauser, Peiper stb stb stb...
|
|
|
Post by guderian on Jun 28, 2008 10:24:10 GMT 2
Elismerem. A tényekkel nem lehet vitatkozni, az SS alakulatok voltak a legjobban kiképzett csapatok. Az elit. De nem is ezzel van a gond. A kényszersorozások, a hadifoglyokkal és a civilekkel szembeni brutalitás, a mérhetetlen pusztítás és kár... Ha jól emlékszem Varsó földig rombolásában is élénk szerepet vállaltak. Tehát a gondom abból fakad, hogy nem tudom õket katonának tekinteni. Persze ez valószínûleg merõ általánosítás, de az SS tagjai gyakorlatilag bármit megtettek amit parancsoltak nekik. Épp ezért becsülöm többre az egyszerû Wehrmachtos katonát. De ez csak szvsz.
Az pedig a másik tény, hogy mindig a gyõztesek szemszögébõl vizsgáljuk a dolgokat. De persze nem lehet elmenni a szovjet Gulag-ok, vagy a lengyel tisztek lemészárlása mellett sem. Vagy amit az amerikaiak mûveltek: A japán származású amerikai állampolgárok elkülönítõtáborba való zárása... De ez már egy másik téma, így is jelentõsen elkanyarodtunk a topik témájától.
|
|